Tuesday, October 2, 2012

Penting atau tidak perlindungan Insurans..? Anda yg tentukan..!

Petikan ni aku dpt dari satu blog. Sangat menarik dan aku nak share pada semua.. = )

“Kalau begini punya penting, kenapa orang selalu lari atau tidak mahu ambil insurans/takaful?” Kadang-kadang soalan yang sama berlegar dalam fikiran saya. Mulanya dulu saya pun hairan, tetapi lama kelamaan saya akur.

Melalui pengalaman berhadapan dengan orang ramai, memang apa yang diperkata oleh pelanggan diatas ada benarnya. Lain orang mempunyai pemahaman yang berlainan. 

Malah ada yang ekstrim menggelarkan agen insurans seperti minta sedekah. Sedangkan jika kita faham, kewujudan agen ini adalah untuk mengelakkan kita meminta-minta jika musibah melanda. Adakah agen itu meminta sedekah jika usaha agen itu adalah menyelamatkan dia daripada mungkin bakal menjadi peminta sedekah?. Fikir. 


Top 10 alasan lazim kenapa orangramai tidak mahu mengambil pelan perlindungan adalah; 

1. Saya tidak ada duit 
2. Saya tidak percaya agen insurans 
3. Saya tidak percaya dengan insurans 
4. Saya ada simpanan dan perlindungan lain 
5. Saya tidak percaya dengan syarikat insurans 
6. Saya sudah ada perlindungan yang diberikan oleh majikan 
7. Saya masih lagi muda 
8. Saya tiada tanggungan 
9. Saya tidak ada masa untuk mendapatkan insurans 
10. Saya kena berhenti merokok ke? 
Dan saya ingin menambah satu lagi..

no 11 : tidak tahu, tidak mahu ambil tahu dan tidak peduli. Walau apapun alasan yang digunakan untuk mengelakkan diri daripada mendapatkan polisi perlindungan, melindungi diri individu dengan insurans adalah jauh lebih penting daripada semua alasan diatas. 


Sebab yang paling utama bagi setiap individu untuk memiliki pelan perlindungan adalah supaya keluarga anda dapat meneruskan gaya hidup seperti sekarang walaupun sekiranya musibah yang tidak pernah disangka-sangka berlaku. 


Selain itu, polisi insurans juga direka untuk memenuhi keperluan spesifik masa depan anda dan juga keluarga, samada ianya untuk memenuhi keperluan tabung pendidikan anak, membesarkan ahli keluarga, mencapai impian anda ataupun satu persaraan yang selesa. 


Terdapat banyak pilihan pelan insurans dipasaran yang anda boleh pilih, mengikut matlamat dan keperluan anda. 


Mulakan mencari pelan dan syarikat insurans yang paling sesuai dengan anda hari ini. Yang paling penting, adalah menjadi keutamaan anda untuk memastikan anda dan keluarga anda dilindungi, tanpa mengira berapa pun usia anda sekarang. 


CUBA RENUNGKAN : The importance of a medical card today is unquestionable - do you have RM20,000 - RM100,000 in cash to pay for minor surgery or a major operation should an accident or illness strike? Many of my clients are employees and have a life and/or medical plan offered by their employers - but what happens when you turn 55 (or the retirement age at that time) and the coverage stops? Purchasing a plan at th...at age will cost 8-10 times more compared to you purchasing it before the age of 30. And…you may not be able to purchase any coverage if you have any illnesses - it would be too late! Friends, you should consider the followings: 

1.The rising cost of good healthcare - medical costs inflate between 10-15% a year 
2.Coverage is cheaper to purchase when you are younger 
3.Illnesses & accidents can strike anyone, at any time 

So.. camne.. fikir dan renungkan.. kalau rasa minat nak dapat info lanjut, feel free to contact me.. ok... Azie 012-7283281 / 016-7400043 / 017-7857476

No comments:

Post a Comment